![](https://butikdworski.pl/42-large_default/muscat-czekolada-chocowine.jpg)
![](https://butikdworski.pl/42-large_default/muscat-czekolada-chocowine.jpg)
Biała czekolada to źródło słodyczy, natomiast dodatki, takie jak rodzynki sułtańskie, pomarańcze, estragon oraz gałka muszkatołowa oddają nam styl tego przyjemnego wina, które zastąpić może deser.
W Hiszpanii występuje pod nazwą Moscatel, we Włoszech Moscato, a we Francji Muscat. Odmianę tą cechuje bardzo intensywny bukiet, na który składają się słodycz miodu, orzeźwiające cytrusy, rodzynki, lipa i korzenny, muszkatołowy niuans. W Austrii czy Alzacji wina ze szczepu Muscat to lekkie i aromatyczne wina wytrawne, natomiast w południowej Francji, czy Australii pojawiają się jako słodkie i ciężkie wina wzmacniane. Biała czekolada to źródło słodyczy, natomiast dodatki, dobrane według wyżej opisanego klucza, oddają nam styl tego przyjemnego wina, które zastąpić może deser.